Καρδιοπαθείς και υψηλή αρτηριακή πίεση την εποχή του κορονοϊού


Για τον κορονοϊό ανησυχούν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι ασθενείς με υπέρταση.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Yougov, η αντιληπτή απειλή από τον κορονοϊό αυξάνεται, ειδικότερα από τη σκοπιά των ηλικιωμένων και των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση:
Η αλλαγή είναι αξιοπρόσεκτη ιδιαίτερα στους ερωτηθέντες άνω των 55 ετών: Στις αρχές Φεβρουαρίου (22%) και στις αρχές Μαρτίου (13%), μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής της ηλικιακής ομάδας θεωρούσε τον ιό ως μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, συγκριτικά με το 71% στα μέσα Μαρτίου.
Αλλά πώς επηρεάζονται πραγματικά οι καρδιοπαθείς και οι υπερτασικοί από τον κορονοϊό;
Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση βρίσκονται ιδιαίτερα σε κίνδυνο κατά την πανδημία του κορονοϊού. Μία ερώτηση που θέτουν συχνά αυτά τα άτομα και οι οικογένειές τους είναι η εξής: Τι θα πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με ενδοστεφανιαίες προθέσεις (στεντ), υπέρταση ή καρδιακή αρρυθμία, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κορονοϊό;
Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να ανησυχούν για τον κορονοϊό, αλλά ο φόβος είναι κακός σύμβουλος.
Η υπέρταση δεν θα πρέπει να υποτιμάται την εποχή του κορονοϊού
Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και με την πάροδο του χρόνου υπερφορτώνει την καρδιά, ωστόσο επηρεάζονται και τα νεφρά. Μελέτες από την Κίνα δείχνουν ότι οι υπερτασικοί προσβάλλονται αυξημένα από σοβαρές εξελίξεις της πνευμονικής νόσου Covid-19 την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού. Τα αποτελέσματα των καταγεγραμμένων δεδομένων από την Κίνα συνοψίζονται ως εξής:
Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, η καρδιαγγειακή νόσος, οι ασθένειες του αναπνευστικού και ο καρκίνος αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μία σοβαρή εξέλιξη. Τα συμπτώματα: Σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα σε 1,099 ασθενείς* στην Κίνα, τα συνηθέστερα συμπτώματα των νοσηλευομένων ήταν ο πυρετός (88,7%) και ο βήχας (67,8%). Λιγότερο συχνά ήταν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η διάρροια και η μπουκωμένη μύτη.
Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση με υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζουν υψηλό πυρετό και βήχα. Το Καρδιολογικό Ίδρυμα ανέφερε ότι περίπου το 6 % των ασθενών παραδέχτηκε ότι εμφάνιζε σοβαρή εξέλιξη (εντατική ιατρική φροντίδα/μηχανική υποστήριξη της αναπνοής).
Ο αυξημένος κίνδυνος της ασθένειας COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλός σε άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία, εκτός από πνευμονικές παθήσεις, πάσχουν και από άλλες χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση την εποχή του κορονοϊού.
Μία μελέτη της εφημερίδας «The Lancet» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δείχνει ότι ο κίνδυνος θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19 θεωρείται διπλάσιος για τους υπερτασικούς συγκριτικά με τα άτομα που δεν είναι υπερτασικά και προσβάλλονται από τον κορονοϊό.
Λόγω των κοινοποιημένων κινδύνων, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Αλλά και εδώ συνιστάται προσοχή στην περίπτωση συνδυασμού της υπέρτασης και του κορονοϊού, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Σημαντικό τώρα είναι να ελέγχεται επαρκώς με φαρμακευτική αγωγή η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την πανδημία του κορονοϊού.
Η φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να διακόπτεται ποτέ κατά την πανδημία του κορονοϊού.
Ορισμένοι γιατροί υποπτεύονται ότι ο αναστολέας του ΜΕΑ ευνοεί τη σοβαρή εξέλιξη του Covid-19. Ωστόσο, ούτε μία κλινική δοκιμή δεν μπόρεσε να υποστηρίξει αυτήν τη θεωρία. Οι ασθενείς δεν πρέπει ποτέ να σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση κατά την πανδημία του κορονοϊού χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Παρόλα αυτά, πολλοί καρδιοπαθείς με υψηλή αρτηριακή πίεση προβληματίζονται με τον κορονοϊό, γιατί υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις σε σχέση με αυτήν τη νέα ασθένεια. Τα άτομα, ωστόσο, με καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση, τα οποία συχνά πρέπει να λαμβάνουν αναστολείς του ΜΕΑ, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Θα πρέπει όμως τώρα να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης δημιουργούν έναν αυξημένο κίνδυνο σε υπερτασικά άτομα, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν ήδη υποστεί βλάβη δεν δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αντιμετώπιση του Covid-19. Τα υπερτασικά άτομα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις τιμές της πίεσής τους κατά την πανδημία του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ένα αξιόπιστο πιεσόμετρο οικιακής χρήσης.
Σε περίπτωση που έχετε υπέρταση κατά την πανδημία του κορονοϊού, πρέπει να προσέχετε το βάρος σας και να ζυγίζεστε.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί, επίσης, η κατακράτηση νερού. Το πιο σημαντικό μέτρο σε αυτήν την περίπτωση είναι να ζυγίζεστε καθημερινά με μία ατομική ζυγαριά. Ο λόγος είναι ότι η απότομη, σημαντική αύξηση του βάρους δεν έχει να κάνει με τη δίαιτα, αλλά δείχνει ότι το σώμα κατακρατεί νερό – μία ανησυχητική ένδειξη υπερφορτωμένης καρδιάς και υπέρτασης κατά την κρίση του κορονοϊού.
Η εταιρεία NDR, σύμβουλος σε θέματα υγείας, συνιστά στους υπερτασικούς να συμβουλεύονται επειγόντως τον γιατρό τους κατά την κρίση του κορονοϊού, έτσι ώστε αυτός να συνταγογραφεί ή να εντατικοποιεί μία θεραπεία κατά της κατακράτησης νερού. Σε περίπτωση διαταραχών της πήξης του αίματος, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες:
Μία διαταραχή της πήξης του αίματος μπορεί να φράξει μία αρτηρία και επομένως να προκαλέσει μία θανάσιμη πνευμονική εμβολή. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον Covid-19. Τα άτομα με αυξημένη τάση πήξης του αίματος πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν τη λοίμωξη και πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες του γιατρού τους.

Είμαστε όλοι αναγκασμένοι να ζήσουμε με τον κορονοϊό για αρκετό διάστημα ακόμα. Για αυτό θα πρέπει πάντα να είστε σε επαγρύπνηση. Και να παραμείνετε υγιείς!