Stress – Η ασθένεια της εποχής μας 

Όσον αφορά τις ασθένειες της εποχής μας συχνά συνδέονται με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής: ανθυγιεινή διατροφή, πολύ λίγη άσκηση, κάπνισμα και αλκοόλ. Συχνά, ονομάζονται ακόμη και οι ασθένειες της ευημερίας.
Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει ακόμη και ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης κατά των συνεπειών του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες κατά 25% έως το 2025. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΠΟΥ έχει διατυπώσει τους ακόλουθους στόχους:

1.    μείωση της κατανάλωσης καπνού
2.    απαγόρευση της διαφήμισης καπνού
3.    μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
4.    αντικατάσταση trans λιπαρών σε τρόφιμα με πολυακόρεστα λίπη
5.    περιορισμός ή απαγόρευση διαφήμισης αλκοολούχων ποτών και δημιουργία προγραμμάτων διατροφής και άσκησης για τον μαζικό πληθυσμό.

Οι ακριβείς αιτίες των ασθενειών του πολιτισμού εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των ερευνητών. Ο  τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η καθημερινή έκθεση σε ακτινοβολία στα ηλεκτρονικά είδη, οι αναθυμιάσεις καυσαερίων και η γενετική προδιάθεση είναι πιθανόν οι κύριες αιτίες των σύγχρονων ασθενειών.

Το άγχος είναι η πιο κοινή ασθένεια
Το άγχος είναι πιθανώς μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του πολιτισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα.
Η πολύ λίγη άσκηση, η υπερβολική δουλειά, σε συνδυασμό με το άγχος λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμη και παχυσαρκία σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι ψυχικές ασθένειες γίνονται επίσης πιο συχνές και σοβαρές. Οι καρκίνοι αυξάνονται επίσης σύμφωνα με τη μελέτη του ΠΟΥ. Οι προβλέψεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν αυτές οι ασθένειες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί το ακόλουθο συμπέρασμα στη μελέτη του ΠΟΥ: ενώ έχουν τεθεί σαφείς στόχοι για την καταπολέμηση της ανθυγιεινής διατροφής και της χρήσης καπνού και αλκοόλ, δεν έχουν ακόμη διατυπωθεί στόχοι, σχέδια ή συμβουλές σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της πιο διαδεδομένης ασθένειας του πολιτισμού  το άγχος .

Η ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με το stress
Πρόσφατη έρευνα   από τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία DAK έδειξε ότι ο αριθμός των αναφερόμενων ψυχικών ασθενειών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ειδικά η κατάθλιψη που προκαλείται από το άγχος.
Για παράδειγμα, εάν το άγχος είναι συνεχές και επίμονο, μπορεί να παρουσιαστεί  κατάθλιψη, σύμφωνα με τη Sabine Winterstein- ειδική στη διαχείριση της επαγγελματικής υγείας στο DAK Gesundheit.
Τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα  συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποφυγής ή μείωσης του στρες. Μια ολόκληρη βιομηχανία έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπισή του και πολλές προσπάθειες γίνονται  κατά της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.
Η κορτιζόλη είναι μια πρωταρχική ορμόνη στρες που απελευθερώνεται από τον φλοιό των επινεφριδίων και στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή. Το πρόβλημα είναι οτι εάν είστε υπό συνεχή πίεση το σώμα σας παράγει  πολύ υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.  

Τι σχέση έχει ο ύπνος με το άγχος;
Υπάρχει ένας αδιάψευστος δείκτης άγχους, ο ύπνος. Το αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης οδηγεί αναπόφευκτα σε προβλήματα ύπνου και σε σημαντική μείωση της ποιότητάς του. Εάν το επίπεδο κορτιζόλης αυξηθεί το βράδυ, το μυαλό σας μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Δεν  κοιμάστε καλά, ξυπνάτε συχνά, χάνετε τον βαθύ ύπνο που χρειάζεται το σώμα σας για να αναγεννηθεί και έτσι το άγχος σας αυξάνεται συνεχώς.
H απόδειξη: σύμφωνα με την έκθεση υγείας, οι διαταραχές του ύπνου μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας 35 και 65 ετών έχουν αυξηθεί κατά 66% από το 2010. Το 80% των εργαζομένων αναφέρεται ότι έχουν προβλήματα ύπνου. Αυτό σημαίνει περίπου 34 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία, όπως αναφέρεται στο Süddeutsche Zeitung, στο Spiegel και στο DAK.
Η DAK σημειώνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές άγχους και κατάθλιψη. Το 35% των ατόμων άνω των 18 ετών δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν ή να κοιμηθούν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Αναγνωρίζοντας ένα αυξημένο επίπεδο άγχους
Το συμπέρασμά μας: αν κάνετε άσχημο ύπνο συχνά δεν οφείλεται στις διαταραχές  ύπνου, αλλά στο άγχος. Υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ διαταραχών ύπνου και άγχους που πολλοί δεν θέλουν συχνά να το παραδεχτούν. Και, ναι, το άγχος έχει γίνει μια κοινή ασθένεια.
Και τι λένε οι ειδικοί; Ο Jörg Lindemann από το Ulm Sleep Laboratory εφιστά προσοχή:
 «Η αϋπνία είναι συχνά το υποπροϊόν των προβλημάτων της κοινωνίας». Ο Andreas Storm, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του DAK Gesundheit προσθέτει: «Πολλοί άνθρωποι περνούν τη νύχτα ανησυχώντας για το εάν το smartphone τους είναι πλήρως φορτισμένο και έτσι δεν φορτίζουν τις δικές τους  μπαταρίες. "
Οι υψηλές απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του στρες και της εξάντλησης. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει μια αναπόσπαστη σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης του άγχους και του «σύγχρονου» χώρου εργασίας στον βιομηχανικό κόσμο.
Και δεν επηρεάζονται μόνο οι διευθυντές και τα στελέχη με πολλή δουλειά και ευθύνη, όπως υποθέτουν πολλοί. Όχι, όλη η κοινωνία στρεσάρεται σήμερα. Ένας εργαζόμενος στη γραμμή συναρμολόγησης που πρέπει να φορτώσει μια παραγγελία μέσασε λίγα δευτερόλεπτα  θα μπορούσε εξίσου εύκολα να τελειώσει τη μέρα του με  νεύρα  και έντονο stress , όπως ένας γιατρός που πρέπει να αντιμετωπίσει τους ασθενείς του όλη την ημέρα. Συμπέρασμα: όλοι επηρεάζονται καθώς οι χρονικές πιέσεις αυξάνονται συνεχώς.
Η κατάσταση επιδεινώνεται  επειδή πολλοί υπάλληλοι εργάζονται και όλο το Σαββατοκύριακο και πρέπει να είναι συνεχώς προσβάσιμοι μέσω email. Δεν είναι τίποτα που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ήδη σήμερα για το πού θα μας οδηγήσει η ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας και τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία μας. Και αυτές οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες.

Συμπτώματα άγχους, τι βοηθάει;
Εάν κάνετε google το θέμα του άγχους, θα δείτε αμέσως εκατοντάδες άρθρα που ασχολούνται με τα συμπτώματα του και δίνουν συμβουλές για να απαλλαγείτε από αυτό όπως:
Κάντε μερικές ασκήσεις τεντώματος και χρησιμοποιήστε λάδι λεβάντας για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, το μαγνήσιο υποτίθεται ότι χαλαρώνει τους μυς και τα νεύρα σας και οδηγεί σε βαθύ ύπνο, όταν τα αποθέματά ενέργειάς  σας είναι άδεια, φάτε ένα μήλο.
Κάντε συχνά διαλείμματα, να αφιερώσετε χρόνο για ό, τι είναι σημαντικό στη ζωή (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας), να σκεφτείτε θετικά και να τρέφεστε σωστά. Και τέλος, υπάρχει αυτή η συμβουλή: κρατήστε ένα ημερολόγιο για ό, τι κάνετε. Μέσα σε όλα τα παραπάνω πραγματικά κάποιες είναι καλές συμβουλές. 
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ευημερία σας και στην ικανοποίησή σας στη ζωή, αλλάξτε τις συνήθειές σας, ασκηθείτε  τακτικά,  αποκτήστε χόμπι και μην ξεχάσετε να διαχειρίζεστε  το άγχος σας. Σίγουρα δεν θα απαλλαγείτε από όλο το άγχος, αλλά η άσκηση μπορεί να καθαρίσει το κεφάλι σας από τις διάφορες σκέψεις  και να μειώσει τις επιπτώσεις του stress
Για παράδειγμα, μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έδειξε ότι οι ήπιες μορφές άσκησης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτός είναι καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.
Εάν έχετε κατάθλιψη λόγω άγχους, θυμηθείτε, η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία. Επισκεφθείτε γιατρό!